Cele mai recente statistici sugerează faptul că 2022 poate fi cel mai bun moment pentru a începe o afacere online (sau a începe să te gândești la o afacere secundară). Volumul vânzărilor online de produse și servicii a crescut enorm de la debutul pandemiei de Covid-19.
Așa că, dacă ai avut de ceva vreme ideea aceea persistentă de a deveni antreprenor, acum este momentul să acționezi în consecință!
Cum să pornești o afacere online în 7 pași
În acest ghid îți voi vorbi despre întregul proces de configurare a unei afaceri online, oferindu-ți informații pas cu pas pentru a te ajuta să-ți duci la bun sfârșit misiunea.
1. Alege o idee de afaceri online profitabilă
În primul rând, trebuie să îți alegi nișa de afaceri și apoi să o restrângi la o singură idee de afacere online.
Cum faci asta când ai prea puține (sau prea multe) idei în jurul tău?
Evaluează fiecare opțiune din trei perspective:
- Abilități: ai abilități pe care le poți monetiza? Sau ești dispus să înveți ceva nou? De exemplu, dezvoltarea site-ului web.
- Interes: Ce te motivează cel mai mult să treci la acțiune? Deși pasiunea nu este criteriul „principal” pentru a începe o afacere online, un interes puternic te va ajuta să mergi mai departe în fazele incipiente ale afacerii tale online.
- Dimensiunea pieței: Există o cerere suficient de bună pentru ceea ce intenționezi să oferi? Foarfecele pentru stângaci pot părea inițial un produs bun. Sunt o mulțime de stângaci care trebuie să taie lucrurile, nu? Dar, în practică, s-ar putea să te străduiești în zadar să construiești o bază de clienți suficient de mare dacă acesta este singurul tău produs.
Această evaluare rapidă ar trebui să te ajute să prioritizezi mai multe modele de afaceri. De la acest punct, poți elabora ideea finală de afaceri.
2. Evaluează-ți viabilitatea ideii de afaceri
OK, deci ai mai multe idei aliniate în jurul abilităților și interesului tău. Acum ar trebui să arunci o privire mai atentă la cel de-al treilea element – dimensiunea pieței și cererea – pentru a înțelege dacă poți face bani din afacerea ta.
Iată cum poți evalua viabilitatea serviciului online sau a produsului:
Efectuează o cercetare rapidă a pieței online. Scopul cercetării de piață este să te ajute să înțelegi:
- Cine este clientul tău ideal?
- Ce produse sau servicii preferă?
- Cum găsesc clienții aceste servicii?
- Cine își oferă în prezent nevoile pe piața pe care vrei să intri?
Să presupunem că dorești să fii un dezvoltator web, specializat în site-uri web pentru restaurante. Pentru că îți place și gătitul.
La o primă vedere, există milioane de restaurante care ar putea avea nevoie de un nou site web sau de servicii de întreținere a site-ului web. Așadar, ar trebui să le trimiți unui mesaj fiecăruia dintre ei cu o ofertă de produs? Nu, ai șanse foarte mici să obții de lucru în acest fel.
3. Alege un nume de companie
A veni cu o idee de nume de site poate fi dificil.
La urma urmei, cu o afacere online, vrei un nume de marcă care:
- Arată bine ca adresă URL (eMAG.ro sună mai bine ca magazinelectronice.ro)
- Este ușor de reținut și de tastat în bara de căutare
- Are un nume interesant și indică ceea ce vinzi/faci
- Nu interferează cu nicio marcă înregistrată sau alte afaceri
- Numele este disponibil și pe social media
Cel mai simplu mod de a veni cu un nume bun de afaceri online este să folosești un generator de nume de domeniu.
Introduci câteva cuvinte cheie, de ex. „laptop” sau „frigider” și apoi obții o listă de sugestii de nume de domenii disponibile.
Dacă opțiunea .ro este luată sau este prea scumpă, încearcă să mixezi cuvintele pentru a putea înregistra domeniul. Numele companiei tale se poate potrivi parțial cu numele tău de domeniu.
De exemplu:
- Numele companiei: AUTO INVEST S.R.L.
- Numele site-ului: roautoinvest.com
Deși domeniul nu reprezintă exact numele firmei, ai rămas totuși cu denumirea acesteia.
Shopify, Nameboy și NameSnack sunt doar câteva generatoare gratuite de nume de domenii destul de interesante.
4. Configurează un site web sau o pagină de destinație
Nu poți conduce o afacere online de succes fără un site web.
Desigur, îți poți vinde produsele sau serviciile prin intermediul piețelor online. Dar vei rata o mulțime de oportunități (și profit!).
Un sondaj de la Hubstaff a constatat că freelancerii cu un site web personal îi depășesc pe cei fără unul cu 65%! Un freelancer fără un site web câștigă în medie 20,57 USD/oră, în timp ce freelancerii cu un site web de prezentare câștigă până la 33,90 USD/oră.
5. Înregistrează-ți afacerea online
Înregistrarea companiei nu este obligatorie dacă intenționezi să faci afaceri sub numele tău legal, de exemplu, ca furnizor de servicii. Dar poți pierde anumite beneficii fiscale, legale și de protecție a răspunderii dacă nu te înregistrezi sub o anumită formă de organizare juridică. În orice caz, este mai bine să te gândești să o faci odată ce afacerea ta începe să capete o anumită tracțiune, nu trebuie să îți faci griji pentru asta când abia ai început.
În majoritatea cazurilor trebuie doar să îți înregistrezi numele firmei la registrul comerțului pentru a deveni o afacere „oficială”.
Prin „nume comercial” autoritățile de reglementare înțeleg numele entității tale juridice. Potrivit Registrului Comerțului, autoritățile de reglementare te vor înregistra fără probleme atâta timp cât:
- Numele tău nu este folosit de nimeni
- Îndeplinește criteriile de ortografie
Înregistrând oficial numele firmei tale, vei împiedica pe oricine altcineva să-l folosească în orice fel la nivel național, în țara în care îți desfășori activitatea.
6. Creează o strategie de marketing înainte de lansare
Ai terminat cu configurarea site-ului web și înregistrarea afacerii. Acum vine partea distractivă – lansarea propriei afaceri online!
În această etapă, ai două sarcini principale:
- Verifică dacă totul este gata, în cele mai mici detalii
- Creează-ți un plan bun pentru a genera trafic către site-ul tău
7. Lansează și scalează afacerea
Lansarea ta a decurs bine, iar cărțile tale digitale au câteva recorduri de vânzări noi. Asta-i grozav! Continuă în același ritm și explorează alte strategii de marketing.
Cea mai bună parte a conducerii unei afaceri online este că ai posibilități nelimitate de creștere.
Odată ce ai epuizat un canal de marketing (sau ți-ai epuizat modelul de afaceri de bază), extinde-te și diversifică-te.